Consumul lor regulat va aduce mari beneficii atât inimii, cât și vaselor de sânge
Fructele și legumele de vară sunt bogate în vitamine, minerale și fibre care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății inimii.
Cum să alegeți produsele de vară
„Alegeți produse locale. Acestea tind să fie mai proaspete, conțin mai mulți nutrienți și sunt mai accesibile în sezon”, a sfătuit nutriționistul Sherry Gray, scrie Verywell.
7 fructe și legume care vă ajută să vă mențineți inima sănătoasă în această vară
1. Roșiile
Acestea sunt bogate în substanțe nutritive sănătoase pentru inimă, precum potasiu, vitamina C și acid folic, care pot ajuta la reducerea nivelului de homocisteină, un factor de risc pentru bolile de inimă.
2. Afinele
Această boabe este bogată în antociani, antioxidanți care pot combate stresul oxidativ și inflamația, doi factori de risc pentru bolile de inimă.
Consumul regulat de afine a fost asociat cu scăderea nivelului de colesterol. Conținutul ridicat de fibre ajută, de asemenea, la controlul colesterolului și susține sănătatea generală a inimii.
3. Piersici
Acestea sunt fructe de vară bogate în substanțe nutritive, bogate în potasiu, vitamina C, fibre și betacaroten. Aceste substanțe nutritive pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea nivelului de colesterol și la reducerea riscului de boli de inimă. Odată transformat în organism în vitamina A, betacarotenul asigură o protecție suplimentară a inimii.
4- Caise
Bogate în antioxidanți, fibre și compuși care protejează inima.
Acestea conțin pectină, care acționează ca un laxativ natural, și sunt pline de vitaminele A, B și C, precum și de compuși fenolici și carotenoizi care mențin vasele de sânge sănătoase.
5. Pepenele roșu
Bogat în potasiu, fibre și licopen, un antioxidant legat de îmbunătățirea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli cardiovasculare.
De asemenea, conține L-citrulină, un aminoacid care poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și a rigidității arteriale.
6. Dovlecel
Dovlecelul și alți dovlecei sunt bogați în potasiu, un nutrient cheie pentru controlul tensiunii arteriale și reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli de inimă. Deoarece multe persoane au un deficit de potasiu, adăugarea mai multor dovlecei în dieta dumneavoastră este o modalitate ușoară de a susține sănătatea inimii.
Dovlecelul conține, de asemenea, vitamina C și fibre, care ajută digestia și elimină colesterolul din sânge.
7. Căpșuni
Un mic studiu din 2021 a constatat că consumul a 2,5 porții de căpșuni pe zi poate îmbunătăți factorii de risc cardiometabolici și rezistența la insulină. Căpșunile sunt bogate în antioxidanți și vitamina C, care ajută la combaterea radicalilor liberi care pot afecta inima.