7 beneficii pentru sănătate ale unei cești zilnice de ceai

Este posibil să nu fi știut despre acest lucru și să fi consumat ceai doar pentru că este delicios, dar se pare că este și benefic

Milioane de oameni iubesc ceaiul, în special britanicii. Unii oameni beau chiar patru până la cinci cești pe zi. Și nici măcar nu știu că ceaiul nu este doar gustos, ci și sănătos.

Indiferent de amestecul pe care îl alegeți, există câteva beneficii neașteptate pentru sănătate pe care umila dvs. ceașcă de ceai le ascunde, scrie The Telegraph.

1- Proprietăți antioxidante

„Ceaiul este bogat în polifenoli, compuși naturali bioactivi ai plantelor care au efecte antioxidante în organism. Obținerea unei cantități suficiente de antioxidanți în dietă din fructe, legume, alimente și băuturi din cereale integrale este importantă pentru a combate efectele îmbătrânirii și ale stilului de viață modern care cauzează deteriorarea celulelor (prin oxidarea membranelor celulare)”, spune nutriționistul, Dr. Carrie Ruxton de la Tea Advisory Council.

2. Susțineți sănătatea inimii

„Ceaiul este benefic pentru inimă pe mai multe planuri. Polifenolii, în special flavan-3-olii (un subgrup de flavonoide), au efecte benefice asupra funcției vasculare prin îmbunătățirea fluxului sanguin, făcând vasele de sânge mai elastice și reducând tensiunea arterială. Iar scăderea tensiunii arteriale înseamnă reducerea riscului de accident vascular cerebral și infarct miocardic”, a subliniat Raxton

Günter Kühnle, profesor de nutriție și știință alimentară la Universitatea din Reading, adaugă că flavanolii sunt atât de eficienți în reducerea riscului de boli cardiovasculare, încât Academia Americană de Nutriție și Dietetică recomandă consumul zilnic a 400-600 mg din aceștia.

Asta înseamnă aproximativ trei cești de ceai verde sau opt cești de ceai negru pe zi.

Un studiu clinic a arătat că consumul a trei cești de ceai negru pe zi timp de șase luni a redus tensiunea arterială cu 2-3 mmHg. – Acesta este efectul echivalent cu pierderea a 2-3 kilograme în greutate.

De asemenea, potrivit lui Ruxton, polifenolii pot reduce nivelurile de colesterol „rău” (LDL). Iar un studiu pe scară largă al Universității Harvard a constatat că cei care beau cel puțin 3-4 cești de ceai pe zi sunt mai puțin predispuși să sufere atacuri de cord.

3. Îmbunătățirea sănătății intestinelor

Suntem din ce în ce mai conștienți de importanța sănătății intestinelor – deși nu toată lumea este pregătită să bea kefir sau kombucha. Din fericire, ceaiul este o alternativă accesibilă care aduce beneficii digestiei. Multe produse naturale au proprietăți prebiotice, ceea ce înseamnă că promovează creșterea bacteriilor benefice. Iar ceaiul (verde și negru) este printre ele.

„O floră intestinală sănătoasă este asociată cu un risc mai scăzut de constipație, boli inflamatorii intestinale, infecții respiratorii și un sistem imunitar mai echilibrat”, explică Ruxton.

Acest lucru se datorează faptului că polifenolii din ceai nu sunt digerați în partea superioară a intestinului, ci ajung în colon, unde sunt descompuse de bacteriile intestinale și servesc drept hrană pentru acestea. Bacteriile „utile” preferă polifenolii – consumul regulat de ceai favorizează dezvoltarea lor.

4. Reducerea nivelului de zahăr din sânge

Consumul zilnic de ceai este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu publicat în revista Nutrition Research a constatat că persoanele care beau mai mult de patru cești de ceai pe zi aveau un risc cu 17% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Acest lucru se datorează probabil acțiunii polifenolilor, care ajută celulele să metabolizeze glucoza și au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

5. Concentrație îmbunătățită

Când avem nevoie să ne concentrăm și să ne înviorăm, de obicei apelăm la cafea. Dar și ceaiul vă poate da un impuls – și este, de asemenea, mai puțin probabil să provoace anxietate și nervozitate. „Ceaiul conține aproximativ 40-50 mg de cofeină, adică la jumătate față de cafea”, spune Ruxton.

Cofeina este cunoscută pentru îmbunătățirea memoriei, a vigilenței și a concentrării. Dar ceaiul este unic prin faptul că conține aminoacidul L-teanină, care se combină cu cafeina pentru a crea un efect de „concentrare calmă”.

Studiile arată că L-teanina reduce nivelul de stres și îmbunătățește concentrarea în condiții de stres mental.

6. Îmbunătățirea somnului

Ceaiurile din plante de mușețel sunt cunoscute de mult timp ca un remediu pentru un somn mai bun. Cu toate acestea, cercetările Tea Advisory Panel (TAP) arată că chiar și două cești de ceai obișnuit pot îmbunătăți calitatea somnului – poate datorită ritualului relaxant al consumului de ceai în sine.

Compușii activi din ceai care favorizează somnul includ polifenolii, L-teanina, teaflavinele, tearubiginele și acidul gamma-aminobutiric (GABA). L-teanina și GABA acționează direct asupra creierului pentru a ajuta la declanșarea proceselor care reduc stresul și induc relaxarea.

7. Sprijinirea sănătății mintale

„Flavanolii îmbunătățesc funcția cognitivă – există dovezi din studii ample care susțin acest lucru. Dar în ceea ce privește sănătatea mintală, aspectul social al consumului de ceai în sine este probabil crucial: prepararea și consumul de ceai împreună”, spune profesorul Kühnle.

Iar acest lucru este important pentru bunăstarea noastră emoțională și starea noastră de spirit. La urma urmei, s-a dovedit de mult timp că oamenii fericiți trăiesc mai mult.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Cheile Nerei